Het functioneringsgesprek (soms ook wel  eens ‘doelstellingengesprek’ genoemd) is een terugkerend, vertrouwelijk, tweerichtingsgesprek tussen direct leidinggevende en de medewerker. Het gesprek vormt een gestructureerde manier van overleg waarin elkaars functioneren in het werk, binnen de afdeling en binnen de organisatie ter sprake komt. In tegenstelling tot de functioneringsgesprekken die vroeger werden afgenomen ( en die nu nog steeds het meeste worden afgenomen), zijn wij geen voorstander van het 1 keer per jaar houden van een functioneringsgesprek, maar meerdere keren per jaar. Natuurlijk moet daar ook wel aanleiding voor zijn.

Functioneringsgesprekken volgens de dynamische manier kunnen dus meerdere keren per jaar plaats vinden. Geheel naar de behoefte van medewerker en afdelingshoofd. Gesprekken hoeven daardoor ook niet uren te duren. Een gesprek kan bij wijze van spreken in 10 minuten worden afgerond. Functioneringsgesprekken zijn dus niet gebonden aan een bepaalde frequentie. Met de één moet je misschien wel maandelijks een kort gesprek hebben, terwijl een medewerker die goed functioneert een jaarlijks gesprek voldoende is. 1 maal per jaar is echter wel het minimale. Bovendien moet je voor ogen houden, dat je nu misschien nog veel afspraken maakt in het voorbijgaan en die vanaf nu in een iets formelere vorm worden vastgelegd.

Functioneringsgesprekken afnemen is geen eenvoudige opgave. Te vaak gaat het mis. De leidinggevende vervalt te vaak in de rol van beoordeler en dat moet juist achterwege blijven. Het verschil tussen beoordelingsgesprek en functioneringsgesprek moet duidelijk zijn en die scheiding moet strak nageleefd worden. Ook het onderscheid leren? Volg de E-learning Cursus Functioneringsgesprekken.